A CDC (Centers for Disease Control) elismeri, hogy a koronavírus terjedhet a levegőben történő átvitel útján

A CDC szerint a koronavírus terjedhet a levegőben lévő részecskék révén, amelyek "percekig vagy akár órákig" is elidőzhetnek a levegőben - még olyan emberek között is, akik egymástól 6 lábnál (1,8288 méter) távolabb vannak.

A CDC azt állítja, hogy a SARS-COV-2, a COVID-19-et okozó vírus leggyakrabban az egymással szoros kapcsolatban álló emberek körében terjed, légzési cseppeken keresztül, amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszög vagy beszél. Hétfőn a honlapján (https://www.cdc.gov/) közzétett új útmutatóban az ügynökség elismerte, hogy bizonyos körülmények között az embereket kisebb részecskék fertőzték meg, amelyek rosszul szellőző zárt terekben tartózkodhatnak a levegőben.

"Néha a fertőzött személy erősen lélegzett, például éneklés, vagy testgyakorlás közben" - mondta a CDC. Ilyen esetekben a fertőző személy által előállított kisebb fertőző cseppek és részecskék mennyisége "meglehetősen koncentrálttá vált ahhoz, hogy a vírust más emberekre is átterjessze" - még akkor is, ha 6 lábnál (1,8m) távolabb voltak egymástól. Egyes esetekben, a CDC szerint, az átvitel "röviddel azután történt, hogy a COVID-19-es személy már elhagyta" a szobát.

Számos szakértő, aki a vírusok levegőben történő terjedését vizsgálja, hónapok óta figyelmeztet arra, hogy a koronavírus terjedhet a levegőben. A múlt hónapban sok szakértő ujjongott, amikor a CDC úgy tűnt, hogy foglalkozik ezzel a problémával, és közzétett egy frissítést, amely azt sugallta, hogy az aeroszolok - apró levegőben lévő részecskék, amelyek az ember szájából kilökődnek, amikor beszélnek, énekelnek, tüsszentenek vagy lélegeznek - lehetnek a koronavírus terjedésének leggyakoribb módjai.

"Öröm látni, hogy a CDC elismeri, hogy ennek a vírusnak szerepe van a levegőben történő továbbadásban" - mondta Donald Milton, a Marylandi Egyetem aerobiológusa és a Science folyóiratban hétfőn megjelent levél társszerzője, amely egyértelműbb közegészségügyi iránymutatásra szólít fel.

Hétfőn az újságírókkal folytatott beszélgetés során Milton és társszerzői a Science folyóiratban azt állították, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy a légi úton történő átvitel valószínűleg az átvitel domináns formája.

"A levegőben történő átvitel a levegőben lévő vírus belélegzésével történik" – erősítette meg Linsey Marr, a Virginia Tech mérnök professzora és az aeroszoltudomány szakértője. "És ez még gyakrabban történik, amikor az emberek közelebb vannak egymáshoz."

Tehát hogyan kell megvédenünk magunkat gyakorlati szempontból? Linsey Marr és más szakértők szerint az embereknek maszkot kell viselniük, ha egy légtérben vannak saját háztartásukon kívüli emberekkel - még akkor is, ha 6 lábnál (1,8m) nagyobb távolságra vannak egymástól, vagy akár olyan helyzetben is, amikor például a plexi gát a helyén van. Marr szerint a maszkok a szabadban is jó szolgálatot tesznek, ha hosszan érintkeznek a saját háztartásán kívüli emberekkel, még akkor is, ha több mint 6 láb távolságra vannak egymástól. "Egyenlőre ez egy szabályozatlan terület, ahol szerintem a legjobb az elővigyázatosság elvének elfogadása" - mondta Marr.

Ez azt is jelenti, hogy "a szellőzés valóban olyan fontos" - mondta Kimberly Prather, a Scripps Institute of Oceanography légköri vegyésze és a Science folyóirat vezető szerkesztője. Javasolja az ajtók és ablakok kinyitását, az összejövetelek szabadban történő megtartását, amikor csak lehetséges, és önálló légszűrők használatát a helyiségekben.

A beltéri szellőzés javításán túl a CDC szerint az embereknek lehetőség szerint legalább 6 méterre kell tartózkodniuk másoktól, kerülniük kell a zsúfolt beltéri tereket, és - mint mindig - rendszeresen kell mosniuk a kezüket.

Forrás: https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/10/05/920446534/cdc-acknowledges-coronavirus-can-spread-via-airborne-transmission